Atelier

ATELIERUL CU FLORI, ATELIERUL CU ALIN…

E cu ușa deschisă de când mijește soarele și până seara târziu. Cine vrea, acela îi trece pragul. Cărui și cum îi convine își găsește locul fie pe lavița cu păretare, fie pe scăunelele mici, meșterite de mână.

De jur împrejur doar tablouri: care terminate, care abia începute, care împachetate pentru a-și lua drumul spre casa și inima celui ce simte că are nevoie de ele ca de aer.

articole

…Iar în timp ce pereții se fac martori ….stăpâna lor întinde mâna spre pensule, își pune vopselele la îndemână și prinde a lucra.

Pictează în principiu flori. I se zice că este chiar un pictor mai mult floral. Poate de aceea cine-i trece pragul are în grijă să vină cu un buchețel de liliac, tigăncușe, panseluțe, crizanteme sau multe alte flori, fie și un pic ofilite.

În schimb cu atât este mai mare minunea pentru martorul care asistă la învierea lor pe pânză.

tablou pictura Valentina Brancoveanu 2

Adesea se întâmplă ca dintr-un buchețel bun de aruncat la gunoi, să apară vie, aproape frematând, imaginea unor flori de o rară tandrețe. Se întâmplă să râda florile acelea, se întâmplă să plângă, se întâmplă să le bata vântul, să le ardă soarele sau să le înghețe gerul.

expozitie de pictura Valentina Brancoveanu

Depinde de ceea ce trăiește sufletul celei care le face în acel moment. Iar ea, autoarea lor, știe a prinde diverse stări, așa încât în fața unui tablou te întristezi, în fața altuia te luminezi, iar în fața celui de al treilea rămâi dus pe gânduri…

Maria Bulat-Saharneanu
Revista “FEMEIA MOLDOVEI’ nr.9, 1994